Financiële informatie, links en rekenmodules
dinsdag 05 december 2023

Belgische megafraude met commissies uit buitenland

Belgische verzekeringsmakelaars geven de commissielonen die ze van buitenlandse verzekeringsmaatschappijen krijgen, vaak niet bij de belastingdienst aan. In een 'proefonderzoek' bij één Ierse verzekeraar heeft de Belgische belastinginspectie voor liefst € 100 mln aan 'zwarte' commissielonen blootgelegd. Daar waren tweehonderd makelaars bij betrokken. Het onderzoek heeft tot een extra aanslag van € 38 mln geleid.

De Belgische fiscus spreekt de vrees uit dat "het ontduiken van commissielonen een courante praktijk is in het wereldje". In België werken vierduizend makelaars met buitenlandse producten, die zij betrekken van 450 buitenlandse verzekeraars.

Het onderzoek heeft uitgewezen dat de commissielonen van buitenlandse maatschappijen vaak rechtstreeks op een persoonlijke rekening van de makelaar in het buitenland worden gestort, bij voorkeur in Luxemburg. Die provisie is daarmee niet terug te vinden in het officiële inkomen van de makelaar en wordt op die manier niet belast. De assurantietussenpersonen profiteren daarvan, doordat bruto-inkomsten direct ook netto-inkomsten zijn. De buitenlandse verzekeraars op hun beurt hebben een concurrentievoordeel op de verzekeraars die wel belastingen betalen op de commissies van hun makelaars.

Er is een vermoeden dat de buitenlandse verzekeraars op nog een manier frauderen. Ze innen belasting op verzekeringsproducten die door Belgische klanten zijn gekocht en storten die bedragen niet consequent door aan de Belgische staat.

Overig nieuws

Hoe weet je dat je niet te veel voor een woning betaalt? Volg De Gouden Tips voor het kopen van een woning